5. De markt van het tegengeluid

De derde wet van Newton: ”Volkert, waar ben je?”…
Deze wet staat uiteraard beter bekend als: “actie is reactie”. Of het nu Thierry Baudet is die opstaat tegen het “huidige establishment”, of Freek de Jonge (danwel een docent van de Universiteit Utrecht) die weer opstaat tegen Thierry Baudet. Als “lichamen” met elkaar in aanraking komen, vindt er interactie plaats.

Het tegengeluid
Het uiten van gevoelens en emoties is niet voor iedereen even makkelijk. De uiting (“Volkert, waar ben je?”) van de docent van de Universiteit Utrecht is vanzelfsprekend uiterst onsmakelijk en onacceptabel, maar daar is hij/zij hoogstwaarschijnlijk zelf inmiddels ook achter gekomen.

Tegengeluid is er altijd. Van klimaatdrammers tot klimaatontkenners, van Democraten tot Republikeinen, van campings met 100% Wifi dekking tot Blij met Wifi vrij en van Formule 1 bij Zandvoort, tot “rust bij de kust”. Als een geluid maar sterk genoeg is, dan ontstaat er vanzelf een markt voor reactie.

Gelukkig maar, want het is van groot belang dat wij ons te allen tijde blijven uitspreken, niet alleen om onze mening kenbaar te maken, maar vooral als uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Conclusie: Thierry heeft het volste recht om op te staan tegen het “huidige establishment”, net als dat Freek (hoewel zijn timing kon beter) het volste recht heeft om op te staan tegen Thierry.

Geef het tegengeluid een medium
Inwoners en zoutbedrijf tekenen akkoord over zoutwinning”. Na 2 jaar overleg is er een akkoord bereikt tussen een zoutwinningsbedrijf en burgers. Gewaarborgd hierbij is minimale bodemdaling en maximale inspraak. Juist door deze inspraak is het wantrouwen en onrust onder bezorgde burgers in Harlingen weggenomen.

Door op constructieve wijze het gesprek aan te gaan en aan te sturen op een win-win uitkomst is het dus mogelijk om twee tegenpolen (economisch gewin versus historisch erfgoed) bij elkaar te brengen. Een mooie pilot voor de gaswinning in Groningen!?

In ieder geval zeker een uitstekend voorbeeld om tegengestelde belangen bij elkaar te brengen.

Koester het medezeggenschapsorgaan
Of dit nu een personeelsvertegenwoordiging is, een ondernemingsraad, of een vakbond. Het medezeggenschapsorgaan is een zegen voor elke organisatie. Het is namelijk bij uitstek een medium waar het tegengeluid een stem krijgt. Wil een organisatie reorganiseren? Dan wil een OR baangaranties. Een bedrijf wil een voordeliger pensioenfonds? De OR wil vooral waarborging van huidige arbeidsvoorwaarden, etc.

Juist door de dialoog aan te gaan en elkaars belang te leren begrijpen kunnen er mooie dingen ontstaan: of het nu een gezond sociaal plan is, of een slimmere oudedagvoorziening.

Medezeggenschap is hét medium voor het kanaliseren van het tegengeluid!


Wil jij de relatie met je PVT, OR of vakbond verbeteren? Neem dan contact op: info@harmtopper.com, of +31 (0) 6 3950 5640.