10. Leidinggeven begint bij je hond

Let er maar eens op…. Een poedel, een tuigje en een flexilijn, dé basisingrediënten voor leiderschap… van de hond!

De poedel
Allereerst, de poedel zou ook heel goed een boxer, Chihuahua, Cane Corso of Dalmatiër kunnen zijn (afhankelijk van wanneer de film weer aan populariteit wint).

Waar het om gaat is dat men de inhoud (het karakter) van de hond in sommige gevallen ondergeschikt acht aan de match met het interieur, de mode (of het kapsel).

Net zoals er leidinggevenden zijn die gevoelige zijn voor een kort rokje, een grote mond of een norsige blik, zonder zich te focussen op de inhoud (het karakter) van de medewerker.

Het resultaat van een dergelijke oppervlakkige kijk op mens en dier laat zich raden. Een echte leider kijkt dieper dan de buitenkant.

Het tuigje en de flexilijn
Beide getuigen van angst. Angst om iets of iemand “pijn” te doen, angst om zelf de ruimtes te bepalen, maar ook angst om los te laten.

Oftewel 2 meter per uur afleggen, omdat de hond alle tijd krijgt om overal aan te snuffelen, of (erger nog) overal plasjes overheen te doen.

Wil je echt meters maken als leider, laat de angst dan varen. Leer vertrouwen, maar geef tegelijkertijd ook duidelijk aan waar de grenzen liggen.

En dan nog dit
Een hond heeft behoefte aan leiderschap, net als bij ons mensen is het dan prettig dat…:

…het duidelijk is wie de baas is
Er is niets zo vermoeiend als het dienen van twee bazen met verschillende inzichten.

…er helder wordt gecommuniceerd
Is het niet heerlijk om precies te weten wat er van ons wordt verwacht?

…we één commando tegelijk krijgen
Bij “zit!” “lig!” “pootje!” in één adem zal een hond je hoogstwaarschijnlijk hijgend en glazig aanstaren zonder ook maar één vin (lees: poot) te verroeren.
Een soortgelijke blik kun je van je medewerker verwachten wanneer je hem/haar in één adem vraagt een berekening te maken, een rapport te schrijven en een conference call bij te wonen.

…we een aai over onze bol krijgen als we iets goed doen
Goed om te horen als iets beter kan, nog beter om te horen als iets goed is gegaan! Een koekje als beloning zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn.

…onze poep netjes wordt opgeruimd
Als we hier zelf niet toe in staat zijn natuurlijk. Desondanks altijd fijn om te weten dat onze leidinggevende achter ons staat, vooral wanneer we “in de shit” zitten.

Een echte leider durft zijn hond los te laten lopen!


Wil jij leiderschap binnen jouw organisatie verder ontwikkelen? Neem dan contact op: info@harmtopper.com, of +31 (0) 6 3950 5640.