9. Van harte gecondoleerd met je promotie!

De eerste verdieping
“Gefeliciteerd met je promotie! Nu hoor je er eindelijk bij!” luidt de tekst op een briefje die ongeduldig op een toetsenbord wacht totdat de geadresseerde deze enigszins verontwaardigd leest.

Ogen priemen in haar rug, maar zodra ze zich omdraait is de voltallige afdeling zogenaamd hard aan het werk. Eind vorige week heeft ze te horen gekregen dat ze, vanwege het accepteren van een nieuwe functie, gaat verhuizen naar de eerste verdieping van het pand. Een doodzonde, volgens “het clubje” op de begane grond.

Want boven zitten de managers, boven wordt alles geregeld. Boven is voor de strebers, de kontenkruipers en de nietsontziende carrièrejagers.

Zuiderlingen
Medewerkers van gebouw Noord denken hier overigens anders over, zij zien de hele clan in gebouw Zuid (waar tevens het management zetelt) als het bevoorrechte deel van de organisatie. Ze hebben ook een naam “Zuiderlingen”. Ben je een Zuiderling, dan heb je een makkelijk leven.

Gebouw Zuid is nu eenmaal het gebouw waar alle festiviteiten plaatsvinden, van de vrijmibo, tot de kwartaalbijeenkomsten, tot de zomerbarbecue. Gebouw Noord is slechts een “werklocatie”. Maar de Noorderlingen zijn hier maar wat trots op. Een eventuele “verhuizing” naar gebouw Zuid wordt dan ook gezien als verraad.

Elders in het land
Op een vestiging elders in het land heeft men gehoord van de consternatie, maar hier weinig begrip voor. Tenslotte zijn zowel gebouw Noord, als gebouw Zuid aangesloten bij een andere, veel aantrekkelijkere CAO (dus geen reden tot zeuren).

Overigens is het ook gewoon veel relaxter werken op een vestiging op afstand. Zo haalt hier iedereen nog koffie voor elkaar en kennen we de schoonmaakster bij naam. Een paar maanden geleden was er nog een collega die een baan in het “Walhalla” (zoals de plaats waarin gebouw Noord en Zuid zijn gevestigd wordt genoemd) had geaccepteerd. “Die hoeft hier dus ook echt niet meer terug te komen!”

Elders in het buitenland
Dit verhaal gaat de ronde bij een Shared Service Centrum in het buitenland. Rare jongens, die Nederlanders… uitstekend land om te wonen, prima salarissen, buitengewone secundaire arbeidsvoorwaarden en alle noodzakelijke voorzieningen voorhanden. En toch altijd zeuren…

Nee, geen land voor mij. Wij, hier in het Shared Service Centrum, hebben een prima leven. We zorgen voor elkaar en laten nooit iemand vallen, tenzij…

Groepsdruk
Ontsnappen aan groepsdruk is geen sinecure, het vergt lef, doorzettingsvermogen, onverschrokkenheid en vooral geloof in jezelf.

Probeer je altijd bewust te zijn van de druk die een groep kan leggen, of het nu om een afdeling gaat, of een meer grensoverstijgend karakter heeft. Bewustwording is de basis voor interventie.

…en als er zich een fantastische mogelijkheid voordoet op de eerste etage van gebouw Zuid, neem je teleurgestelde collega’s dan voor lief. Succes en afgunst zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Blijf verder kijken dan je neus lang is! Blijf innoveren! Blijf veranderen!


Wil jij advies over het doorbreken van negatieve groepsdynamiek? Neem dan contact op: info@harmtopper.com, of +31 (0) 6 3950 5640.