1. Vrouw maakt horrorval van keukentrapje

En voelde jij je getriggerd dit artikel verder te lezen?
Wellicht was je stiekem nieuwsgierig naar het letsel dat deze vrouw heeft opgelopen, of vroeg je je gewoon af hoe je in hemelsnaam een horrorval kunt maken van een keukentrapje?

In ieder geval is de nieuwswaarde nul, terwijl soortgelijke artikelen toch met enige regelmaat in een zichzelf respecterende landelijke krant worden geplaatst. En aangezien er geen nieuwswaarde bestaat is het enkel gepubliceerd om jou in contact te brengen met het medium (en haar adverteerders).

Maar hier schuilt een les…
Hoe communiceer jij met je medewerkers? Weet jij nog de juiste snaar te raken? En hoe ben je hier zo zeker van?

Door een stukje software in een nieuwsboodschap van een CEO van een beursgenoteerde multinational bleek het volgende. Hoewel de nieuwsboodschap per e-mail aan het voltallige personeel was gericht, opende slechts 8% het bericht en 2% las verder dan de eerste alinea.

Mogen we hier spreken van een luie verzender?
Wellicht een inhoudsloze boodschap, of een ongeïnteresseerde lezer? Eén ding is zeker, kennelijk is een standaard boodschap (zoals een e-mail) niet voldoende om informatie echt bij de ontvanger te krijgen.

Uit onderzoek naar het brein en het gedrag blijkt dat mensen meer emotionele wezens zijn dan rationele. Dit is exact de reden waarom wij sneller geneigd zijn een bericht over een “horrorval” te lezen, dan de status van een veranderingsproces binnen een multinational.

Wil je medewerkers echt bereiken?
Denk dan goed na over de aantrekkelijkheid van je boodschap en de vorm waarin deze is verpakt. Om ons heen zien we al mooie voorbeelden. De handgeschreven kaart om een collega te bedanken, een vacature gepresenteerd door een recruiter middels een vlog, of een app die verbinding bewerkstelligt door van een organisatie een community te maken.

Blijf veranderen, blijf innoveren, blijf communiceren!


Meer weten over communiceren binnen het werkgebied HR, verandering en talent? Neem dan contact met me op.