2. Wat Fortnite ons leert over “Employee Engagement”

“Papa, ik heb zeven kills gemaakt en één no-scoped headshot!”
Proestend in mijn koffie neem ik deze met trots en enthousiasme gebrachte mijlpaal van mijn 9-jarige dochter in me op. En ik geef toe, zonder context zeker een uitspraak waar je je zorgen over moet maken.

Fortnite… over “het scoren van loot”, “het nakken van kills” en waarom de “Thermal Scoped Rifle” toch echt een “gun voor noobs” is. Het is een van de populairste spellen ooit met meer dan 200 miljoen gebruikers, waar zelfs Netflix zenuwachtig van wordt!

Wat leert Fortnite ons over “Employee Engagement”?
Fortnite weet spelers aan te trekken, te enthousiasmeren en te behouden. Voilá! Hierbij de link met “employee engagement”.

Wetenschappelijk onderzoek toont een statistische relatie aan tussen engagement, productiviteit, prestaties, retentie van personeel, winstgevendheid en klanttevredenheid.

Reden genoeg om eens dieper te kijken:

 1. Over diversiteit en toegankelijkheid gesproken…
  In Fortnite bepaalt iedere speler zijn eigen uiterlijk door middel van het kiezen van een personage (Skin): man, vrouw, cowboy, piraat, pompoen, of goudvis. Het gaat niet om wie je bent, maar om wat je doet! Hoewel Fortnite een schietspel is, komt er geen druppel bloed in voor. Deze “The A-team”-achtige stijl geeft het spel (ook maatschappelijk gezien) een acceptabel karakter. Je zou kunnen zeggen: “een prettige omgeving om in te functioneren”.
 2. Teamwork werkt!
  Fortnite kun je in je eentje spelen (solo), maar biedt ook de mogelijkheid om missies uit te voeren met z’n tweeën (duo’s), vieren (squads), of 50 tegen 50 (Battle Royale). Het samen behalen van doelen door middel van (vaak multi-gedisciplineerde) teams schept een band.
 3. De voordelen van een innovatief en transparant beloningssysteem.
  Het meest fantastische element van Fortnite is de wijze waarop het spel je uitdaagt om te blijven spelen: het beloningsysteem. Het beloningssysteem bestaat uit 100 tredes (tiers) en iedereen begint op trede 0. Aan elke trede is een beloning gekoppeld, dit kan zijn: geld (V-Bucks), maar ook een nieuwe skin, een dansje, etc. Vooraf weet je precies welke beloning bij tier 57 op je wacht!

Is jouw beloningsysteem nog bij de tijd?

Fortnite verbergt nog vele andere lessen:

 • Iedereen wordt voldoende uitgerust om het spel goed te kunnen spelen (Chests)
 • Als je een fout maakt, mag je het gewoon nog eens proberen (Respawning)
 • Ben je het actief spelen zat, dan mag je mee ontwikkelen aan een nieuwe speelveld (Playground/Creative)
 • Etc.

Blijf nieuwsgierig! Blijf innoveren! Blijf veranderen!


Wil jij employee engagement naar een hoger plan brengen? Neem dan contact op: info@harmtopper.com, of +31 (0) 6 3950 5640.